torsdag 12 april 2012

Sverige botten för äldre medarbetare

"Sverige är ett av världens sämsta länder när det kommer till att rekrytera och behålla äldre medarbetare i företagen. I alla fall om man ska tro en ny global undersökning bland 30000 arbetsgivare världen över. Men Marie Hallander Larsson, personaldirektör på Swedbank, är tveksam till särskilda strategier för äldre.

Många länder står
inför stora pensionsavgångar. De kommande 5–10 åren kommer miljoner människor världen över att gå i pension. Det ställer krav på företagen, dels att genomföra nyrekryteringar, dels att ta hand om de seniora medarbetarna – de som är över 50 och som inte är på väg att lämna arbetsmarknaden.

Här sticker Sverige ut, tyvärr i negativ bemärkelse. Det är inte så att vi hamnar på någon anonym mittenplacering. Sverige hamnar i det absoluta bottenskiktet när arbetsgivarna får svara på:

1 Jobbar ni aktivt för att rekrytera seniora medarbetare?*

2 Har ni en strategi för att behålla äldre medarbetare?


Bara 4 procent av de svenska bolagen har svarat ja på frågan om de jobbar aktivt för att rekrytera äldre medarbetare. Därmed hamnar vi på plats nummer 27 av 28 möjliga. Bara Polen är sämre. Snittet är 13 procent och en lång rad länder har ett betydligt bättre snitt än så, exempelvis USA (18 procent), Tyskland (18 procent), Japan (12 procent), Kina (18 procent) och Hongkong (24 procent) .

– Visst finns det skäl att bli orolig över resultatet. Med tanke på att vi kommer att behöva all tänkbar arbetskraft framöver måste vi även fånga upp de seniora medarbetarna, säger Anki Ljung, personalchef på Manpower Group, som har varit med och tagit fram uppgifterna i undersökningen.

–Det är också bekymmersamt att det har skett så få förändringar över tid. Vi gjorde en liknande granskning för fem år sedan och fick ungefär samma resultat då.


Marie Hallander Larsson är personaldirektör på Swedbank med ansvar för 17000 medarbetare. Hon är inte förvånad över de svenska företagens till synes ointresserade inställning när det gäller att seniora medarbetare ska jobba kvar i företagen. Hon pekar på det faktum att Sverige jämfört med många andra länder har ett trygghetssystem som gör att de äldre kan leva på sin pension.

–Pensionsbolagen är duktiga på att marknadsföra pensionen som den stora lyckan här i livet. Det är som om allt roligt börjar efter att du har fyllt 65. Då ska alla få ett sådant fantastiskt liv, enligt tv-reklamen, säger Marie Hallander Larsson.

–Vi är väldigt åldersfixerade i Sverige. Bara för att man uppnått en viss ålder duger man inte i arbetslivet. Det blir så stelbent.


Marie Hallander Larsson tycker å ena sidan att vi i Sverige behöver bli bättre på att ta hand om de äldre på arbetsmarknaden. Men hon blir å andra sidan frustrerad över alla dessa särintressen. Alla kommer att behövas på framtidens arbetsmarknad: unga och gamla, tjocka och smala, långa och korta, enligt Marie Hallander Larsson.

–Jag är emot särskilda strategier för äldre medarbetare. Jag är emot alla typer av specialstrategier. Jag har en strategi för alla medarbetare i Swedbank, säger hon och fortsätter:

–När man är 58 plus i Swedbank har man rätt att gå ner och jobba 80 procent och ändå få betalt för 90 procent. Det där är jag i princip emot. Vad är det som säger att en 58-åring är tröttare än en utarbetad småbarnspappa? Vi har en massa 58-åringar som är hur pigga som helst. Barnen är kanske utflugna och allt vabbande är över. Då finns det verkligen tid till att satsa på jobbet, om man nu vill och orkar det.


På stålföretaget SSAB känner man inte igen sig i undersökningsresultatet. Ståljätten jobbar inom en avancerad processindustri där lång erfarenhet är en avgörande faktor för att få ett bra resultat. Och erfarenhet får man bara genom många år i yrket.

–Ett aktuellt exempel är vår nya kylsträcka i verket i Borlänge, det är en investering på över 1 miljard kronor. Ansvarig för den är en medarbetare som fyllt 63 år och som skött all planering, budget och tekniska lösningar på ett utmärkt sätt, säger Hélena Stålnert, kommunikationsdirektör på SSAB.


Monika Gutén, personaldirektör på SSAB, berättar att bolaget funderar på att införa nya incitament för att få de äldre att stanna något eller några år extra. När man nyrekryterar många unga blir det ännu viktigare att ha ett äldre team runtomkring som kan stå för erfarenhet och kunnande.

* Seniora medarbetare har i undersökningen definierats som äldre än 50 år."


Källa: http://www.svd.se/naringsliv/karriar/sverige-botten-for-aldre-medarbetare_6978513.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar